Можете да посетите сайта ни тук

Можете да се доверите на нашия опит- повече от 20 години, в сферата на: счетоводно обслужване, данъчни консултации, в това число по ДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ, ДОПК, АПК и др, оптимизиране на данъци и оптимизиране на разходи, вътрешно финансов одит и пр.

Страници

Гласувайте за нашия блог тук

BGtop

Like button

вторник, 29 март 2011 г.

комисионен договор

КОМИСИОННИ ДОГОВОРИ

ПРЕДИСЛОВИЕ:
Комисионният договор е уреден в ТЗ  348-360. Легалното определение е: договор, с който комисионерът се задължава срещу възнаграждение по поръчка на доверителя(комитента) да сключи една или повече сделки от свое име и за негова сметка.
Комисионният договор се сключва между комисионера и комитента, а не между с изпълнителя на сделката. По своята същност комисионният договор е договор за услуга. Негов предмет може да бъде само сключването на една или няколко правни сделки, не други правни действия.
Сделките, за които се сключва комисионният договор могат да бъдат различни. Задължително трябва да бъдат посочени в договора. Необходимо е сделките да бъдат определени или определяеми. По начало това не може да са комисионни сделки, освен ако не става дума за превъзлагане на поръчката. Не е допустимо комисионерът да се задължава да сключва всякакви сделки от свое име и за сметка на доверителя.
Най-често предмет на комисионния договор е покупка или продажба на вещи. Целта на комисионния договор е изпълнената сделка. За това след нейното сключване и прехвърляне на резултата от нея, интересът на доверителя е удовлетворен.
За разлика от договора за поръчка, който може да се съчетава с упълномощаване, при комисионния договор няма такава възможност и комисионера действа винаги от свое име и по нареждане на комитента.
Комисионният договор е обективна (абсолютна ) търговска сделка.  Комисионерът при всички случаи трябва да е търговец по смисъла на ТЗ. Трябва да сключва комисионни договори системно, по занятие и с цел печалба. Определящо е търговското качество на комисионера, за да може договорът да се квалифицира като търговска сделка. Ако едно лице сключва договори от свое име за чужда сметка и няма търговско качество, този договор не е търговски договор и към него ще се прилагат разпоредбите на гражданското законодателство.




КОМИСИОНЕН ДОГОВОР ПРИ ОТПУСКАНЕ НА БАНКОВ КРЕДИТ


Днес на дата ………. В гр. София , се сключи настоящият комисионен договор между страните:
1. Дружество : …………………., ЕИК: …………………….. Представлявано от : ……………………,  в качеството му на управител на дружеството и наричан по долу за краткост Доверител от една страна и от друга
2. Дружество ……………………… с ЕИК ………………….., представлявано от ………………………………… , в качеството й на управител на дружеството и наричано по-долу комисионер.
ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА
1.Комисионерът се задължава от името на доверителя да извърши от свое име и за негова сметка следните услуги: - да осъществи контакт с една или повече банки и банкови клонове, -да проучи условията за отпускане на кредит -да консултира Доверителя относно условията и да му даде възможност да си избере банка и банкови условия за изтеглянето на банков кредит.
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ.
2.Комисионерът се задължава а/ да предостави максимално точна и коректна информация, с всички необходими подробности и процедури и да запознае с тях Доверителя. б/ да не предоставя подвеждащи информация или данни.в/ при необходимост да помогне при изготвянето на необходимата документация, която ще се предостави в съответната банка.г/ да не разпространява конфиденциална за доверителя информация по какъвто и да е начин или форма и с каквито и да е средства. д/ да спазва стриктно задълженията си по договора.
3. Доверителят се задължава а/ да следва инструкциите на комисионера и да съблюдава съветите му.б/ да заплати уговорената между страните стойност на комисионерската услуга , в случая …………..лева, чрез авансово плащане. Сумата трябва да е напълно усвоена най-късно до една седмица след като Доверителя усвои банковия кредит. в/ да не разпространява конфиденциална информация за комисионера, разменена във връзка или по повод на съвместната им дейност или по друг начин. г/ да спазва задълженията си по договора.
ДРУГИ УСЛОВИЯ
4. Този договор влиза в сила веднага след подписването си и се прекратява веднага след изпълнението на комисионерската услуга и заплащането на договорната й стойност.
5. След изпълнението на услугата страните подписват протокол, в който приемат извършените работа и плащания без забележки. След подписването на протокола никакви насрещни искове между страните не са допустими.
6. В случай на неточно изпълнение страните си дължат обезщетение за всички причинени вреди, които се доказват с документи. При забава на плащанията с повече от една седмица след договорения срок, неизправната страна дължи на изправната неустойка в размер на 0.5% от неиздължената сума за всеки просрочен ден, но е повече от 30%.
7. Този договор се създаде и подписа в два еднообразни екземпляра- по един за всяка страна.


ДОВЕРИТЕЛ: ………………..                                              КОМИСИОНЕР: ……………...

Няма коментари: